Wysłany: 2005-06-17, 14:10 Porady dla początkującego mistrza gry
Podjąłem się prowadzenia na realu sesji w świecie Planescape; zbliża sięona wielkimi krokami, a ja mam lekką tremę, ponieważ będzie to moja pierwsza sesja jako Mistrz. W związku z tym odwołuję się do doświadczenia forumowiczów - proszę o garść ogólnych porad co do tej profesji...
Mam nadzieję, że robisz sesję RPG, a nie papierowego hack&slasha
Porady mam takie:
- Przygotuj muzykę. Dzięki temu nigdy nie zapadnie krępująca cisza, gracze też mogą wpaść w pewien trans. Muzykę dobraną do odpowiednich sytuacji, motywów...
- Jak ktoś Ci będzie przeszkadzał w sesji, to go po prostu wyproś. Najpewniej przeprosi, i będzie grał dalej, ale już spokojnie. Nie cackać się z graczami!
- Przygotuj herbatę. Dużo herbaty. Dzięki temu Ci w gardle nie zaschnie, a zarazem nie będziesz musiał lecieć do kibla co 30 minut picia
- Mistrzu ma zawsze rację! Nawet jeżeli gracz uparcie uważa, że w Sigil są grabarze, a Ty ich nie chcesz, to pamiętaj, że to TWOJE Sigil, TWÓJ świat, i jest to co TY opisałeś, że tam jest.
- Nie daj graczom za daleko odchodzić. Rób scenariusz tak, by uniknąć jakichś niekonwencjonalnych pomysłów. I improwizacja jest zła. Chaotyczna zła.
- Nie cackaj się za dużo w kosteczki, statsy, kartę postaci... Pada przez takie badziewa klimat.. Zamiast rzucać kostką czy ktoś wlazł na murek, po prostu opisz czy wlazł czy nie. Mistrz ma zawsze rację, mistrz jest uczciwy.
- Przed rozpoczęciem sesji poświęć kilka minut (ja potrafię nawet i kilkadziesiąt - raz mi się zdarzyło ) na opisywanie świata. Pobieżna geografia (tyle co postaci graczy wiedzą!), historia, to co wokół, co robili, jaka sytuacja w kraju, a co na to chłopi, itd itd. No i oczywiście niektóre sesje tego nie wymagają, np wtedy kiedy chcesz by gracze poznawali świat grając w nim, bo się wzięli z nim ni stąd ni zowąd, albo amnezję mieli czy takie tam badziewia
- Powtórz sobie trudniejsze kawałki sesji, takie które np będziesz musiał szybko zdecydowanie mówić parę razy, byś się nie jąkał w trakcie.
Nie chce mi się dalej pisać, ale jakbyś miał jakieś wąty to wal :wink:
True
1. traktuj graczy rowno
kumpel nie kumpel - w czasie gry gracz, nie faworyzuj
2. staraj sie prowadzic realistycznie
hehe, autentyczny tekst do rozrabiajacych na sesji graczy - "nad waszymi glowami zaczynaja krazyc fortepiany - zeby pozniej nie bylo, ze wziely sie znikad!"
3. nie zmieniaj konceptu przygody w trakcie
jak cos w przygodzie pojdzie im za latwo, tonagrodz punktami doswiadczenia, a nie zmieniaj koncepcji tylko dlatego ze myslales, ze pojdzie im to trudniej
4. unikaj liniowosci i dbaj o wiele interakcji druzyny ze swiatem
ciekawej interakcji...
5. zabijaj ich z glowa nie boj sie poslac kogos do piachu, jak robi cos idiotycznego (jak zobacza, ze ich oszczedzasz, to wleza na glowe i w 3 osoby beda kasztel szturmowac - z doswiadczenia), ale przymykaj oczy gdy postac powinna zginac przez zwykly pech np. w kostkach.
6. Nie prowadz po pijaku
"do knajpy wchodzi Mikel Jackson i strzela z kuszy" - tez autentyk...
7. zwracaj duza uwage na szczegoly, to one buduja klimat gry/przygody
8. staraj sie rozdzielac czas gry rowno - jezeli to mozliwe
moze byc niefajnie jak jeden bedzie gral caly czas, a inni nie beda mogli sie dorwac do glosu
na razie tyle, jak cos mi do glowy przyjdzie to dopisze
_________________ "Kiedy widzisz kobietÄ, pamiÄtaj: to diabeĹ! Ona jest swoistym piekĹem". KAPOKRATES
Potrzebuję paru pomysłów do kampanii dla dwóch(1+1=1xMP+1xBG). Jeśli macie jakieś rady to walcie śmiało . Nawiasem mówiąc to chodzi mi o coś, co pasowało by do dopakowanego 1 poz. Woj(znaczy się, że przy stat. rzucasz 5k6 i odstawiasz dwa najniższe - jakby ktoś nie wiedział)
1) Jak jest 1 na 1 to możesz wprowadzić wątek romansu, dzięki temu będziesz miał BN tuż koło gracza. A taki BN daje dużo mozliwości, moze byc ratowany ewentualnie moze pomagac w zadaniach itd.
2) może jakaś inteligena broń z wałsnymi planami. Jak jestes złosliwy mozesz połączyc to z romansem, bo broń to zaklęta panna , może po wielu przygodach uda się ją odczarować, ciekawe co woli wojownik dobra broń czy kobietę
3) moze być ślepym narzedziem w politycznych intrygach jakiś gildii, na tym zawsze jakgorzej się wychodzi
narazie to tyle, moze do czegoś Ci się to przyda:)
- Nie cackaj się za dużo w kosteczki, statsy, kartę postaci...
Cytat:
Pada przez takie badziewa klimat..
Heh, Grzeb.... powiem tak. Jeżeli nie jesteś pewien np. Gracz chce przejść przez 2m murek to rzucaj. A może to zły przykład. W każdym razie nie mają sensu rzuty typu ST 10 albo mało ważne dla rozgrywki. Ale nie bój się rzucać jeśli masz jakieś wątpliwości. MG jest uczciwy, ale nie idealny. Nie nie omylny. Dlatego warto czasem rzucić.
Cytat:
I improwizacja jest zła. Chaotyczna zła.
Improwizacja jest czasem niewygodna i trudna. Lecz czasem wychodzą fajne rzeczy. Np. niektóre wymyślone przeze mnie przygody zostały stworzone właśnie przez improwizację. Razem z graczami.
Cytat:
"nad waszymi glowami zaczynaja krazyc fortepiany - zeby pozniej nie bylo, ze wziely sie znikad!"
Muszę tak zrobić
Cytat:
traktuj graczy rowno
Ale trzeba powiedzieć, że czasem dużo zależy od graczy... tzn. od OPI. Jeżeli masz fajnych graczy to samo powinno pójść gładko. Jeżeli jeden z graczy zrobi coś głupiego i powie, że faworyzujesz graczy, bo im się nic nie stało może być niefajnie Miałem gracza, który tak:
1. Uchlał się
2. Obudził w jakimś pokoiku w karczmie
3. Była noc
4. Chciał wyjść i dziwił się dlaczego karczma jest zamknięta [a to była grzeczna karczma]
5. Wybił okno i przez nie wylazł
6. Złapał go straż i zarządała wyjaśnień
7. Zabił ich
8. Denerwował się, że go pojmali i umieścili w kiciu
9. Powiedział, że się na niego uwziąłem
Cytat:
7. zwracaj duza uwage na szczegoly, to one buduja klimat gry/przygody
Można tym też zmylić graczy. Często MG zwraca na coś uwagę jeżeli ma to jakieś znaczenie dla sesji Wprowadza w błąd
_________________ Nie wolno w zaufaniu do żadnego drania posuwać się dalej, niż można nim cisnąć, i nie ma na to rady, więc lepiej się napijmy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum